PONENTS


PONENTS / PARTICIPANTS     

DISSABTE 17 D'OCTUBRE

de 10.15 a 11 h CONVIDAT ESPECIAL 
JOAQUÍN ARAÚJO PONCIANO 
Naturalista  i ecologista de referència a Espanya, geògraf, periodista, escriptor, assessor en medi ambient director, realitzador, guionista i presentador de sèries i documentals de televisió, director del col·lectiu Bosque de bosque, plantador infatigable d'arbres. Es defineix com un home "emboscado" perquè "escoltar el bosc ens fa més savis, més emocionats, més bons".  És polifàcetic cent per cent. 

Ha escrit nombrosos llibres, el darrer Los árboles te enseñarán a ver el bosque és el seu   111 llibre. És columnista habitual dels principals diaris espanyols, treballa com a director, realitzador i presentador de sèries i documentals de televisió.

Viu en una finca de la comarca de Las Villuercas (Cáceres), on practica l'agricultura ecològica des de fa molts anys i que defineix com a "agricultura vivaz" perquè diu que és una pràctica a favor de la vida per mitjans totalment naturals i respectuosos amb el medi ambient. També té cabres, gallines i cavalls.

Amb Félix Rodríguez de la Fuente, amb qui va treballar fins la seva mort, va publicar la famosa Enciclopedia Salvat de la fauna ibérica y europea. Entre la seva producció creativa es també ha dirigi 8 enciclopedies i ha elaborat milers d'articles. És guionista i director de centenars de documentals medioambientals, comissari de diverses exposicions i infatigable conferenciant. 

Compta amb nombroses distincions i premis que avalen i reconeixen la seva polifacètica i amplia trajectòria professional de fa ja, 52 anys.

El seu web http://www.joaquinaraujo.com/ ens ofereix molta informació sobre qui és, què pensa i què fa i ens proporciona una idea de tot el que pot donar de si una vida dedicada a exercir una vocació i a l'entrega apassionada de treballar a favor de la protecció i estimació de la natura i del Planeta.

Des de l'entitat ADENEX Asociación para la Defensa de la Naturaleza y los Recursos de Extremadura li dediquen aquestes significatives paraules
Joaquín Araújo muestra un  compromiso científico en el estudio y una continuada actitud militante en la defensa del patrimonio natural y cultural de la Humanidad, con especial referencia a España y Extremadura, así como aportaciones conceptuales y filosóficas al pensamiento conservacionista europeo y universal.  Añadiendo un singular empleo de la palabra y la imagen como soportes de un único lenguaje de comunicación en favor de la armonía entre los seres humanos y de las pacíficas relaciones de éstos con la Naturaleza. -ADENEX-


   50 años de divulgación ambiental. Entrevista a Joaquín Araújo (WWFTV,  22.10.19)

Més informació: 
Emboscado [vídeo]
Joaquín Araujo, un escritor emboscado. Palabras para fertilizar la tierra                                           

Xavier Martínez Vidal, periodista

Serà l'encarregat de conduir les jornades del Congrés facilitant el debat i l'anàlisi per poder extreure'n unes conclusions que ajudin a la reflexió 

Tot i tenir només 25 anys, aquest calafellenc està vinculat al món de la comunicació des de ben jove, i ha estat en mitjans com Ràdio Cunit o ETV, la televisió del Baix Llobregat, entre altres. Especialitzat en mobilitat i transport públic, és un apassionat de la informació de proximitat. Actualment treballa a Canal Blau, la televisió pública del Garraf.                            


Espai d'11 a 12 h,  dedicat a la sobirania alimentària

JOSÉ ESQUINAS ALCÁZAR

És fill i net de camperols. Científic i humanista. Va estudiar agronomia i genètica (és doctor) a Espanya i EE UU. Ha treballat en el camp, en laboratoris i en les aules, i durant 30 anys a la FAO -Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura- Es dedica a compartir les seves experiències, principalment en la lluita contra la fam.

Compta amb un gran currículum d'experiències i treball en l'àmbit de la preservació de la diversitat de les espècies agrícoles per a contribuir a eradicar la fam. Ha estat president del Comité de la FAO sobre Ètica en l'alimentació i l'agricultura, lloc en el que va treballar qüestions com la biodiversitat agrícola, la justícia distributiva, la contaminació del medi ambient i la volatilitat dels preus dels aliments, relacionant l'alimentació amb la sostenibilitat del planeta. 

Es defineix com a optimista i està convençut que es pot canviar el món, però per fer-ho possible la ciutadania ha d'implicar-se amb les seves accions, vot i consum: "transformem el nostre carro de la compra en un carro de combat", és un dels seus lemes preferits.

Articles sobre José Esquinas: 

El hambre está en la raíz de muchos otros problemas

Se produce un 60% más de alimentos de lo que necesita la humanidad y la mayor pandemia que hay es el hambre

Especular con los alimentos es un crimen. Pero es completamente legal

España vive un retroceso brutal en términos de hambre, sobre todo infantil

Campesinas y campesinos como guardianes de las semillas [vídeo]


GUSTAVO DUCH GUILLOT

Pare de la Irene i el Xavier. Llicenciat en veterinària, cofundador de Veterinaris sense fronteres (1986), entitat que ofereix suport a poblacions camperoles en dificultats i que va dirigir de 1991 a 2009. Iinvestigador, escriptor i com diu ell, "contador transhumant" i en l'hort del seu besavi, aprenent de pagès.

Escoltant les comunitats camperoles, va entendre la importància de sumar-se a la defensa de la Sobirania Alimentària perquè l'agricultura, ofici de llibertat, "avui està presa dels interessos capitalistes de poques corporacions". L'experiència d'observar, estudiar i denunciar atropellaments, i també de conèixer alternatives, s'ha convertit en centenars d'articles que guarden les hemeroteques, llibres, relats i poemes i un bloc.

Des de 2011 coordina la revista Sobirania Alimentària, Biodiversitat i Cultures, un espai de pensament crític dels moviments que defensen una cosa tan necessari com transformador: Un món rural viu.

Més informació:
mucha gente pequeña, en muchos lugares pequeños, cultivarán pequeños huertos... que alimentarán al mundo
Projecte comú que neix de la simbiosis dels projectes personales del dos. Una fusió entre contes i cançons, poemes i músiques  que sorgeixen de la preocupació que tenen per la terra que ens sustenta, que ens acull i el respecte per a qui la cuiden i la protegeixen.



Espai d'12.15 a 13.15 h,  dedicat a la sobirania energètica i la emergència climàtica

MANUEL CASAL LODEIRO
Enginyer informàtic que s'ha especialitzat en consultoria de projectes a Internet. Professor i assessor  d'ONG. Activista en projectes culturals, socials a favor del medi ambient. 


Coordinador de l'Instituto Resiliencia, iniciativa gallega per a promoure la investigació i la difusió de la situació de colapse civilizatori en la que ens trobem i la reconstrucció de la resilència social que aquest procés requereix que està adscrita com a centre local RCE Galiza a la Universitat de Nacions Unides.


Coordinador de 15-15-15, Revista para una nueva civilización i del Wiki Municipios Postpetróleo. Forma part del Grup promotor del Manifiesto última llamada.

Autor de Nosotros, los detritívoros y La izquierda ante el colapso de la civilización industrial. Coordinador de la Guía para el descenso energético.



ALFONS PÉREZ

Enginyer tècnic en electricitat. Màster en sostenibilitat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Ha participat en l'Observatori del Deute en la Globalització (ODG) com a investigador activista i ha monitoritzat, per a l'ODG, les polítiques de seguretat energètica de la Unió Europea, particularment la seva dimensió exterior, en coordinació amb altres organitzacions europees. Aquesta activitat inclou tant la recerca, com la sensibilització i la incidència política.  Treballa des de la justícia social, ambiental i climàtica. Va realitzar el seguiment de les cimeres internacionals del Canvi climàtic de les Nacions Unides a Copenhaguen 2009 i Cancún 2010. 

És membre de la Xarxa per la sobirania energètica (Xse) conformada per associacions, col·lectius i ciutadans d'arreu del territori català que treballen per avançar cap a un nou model energètic distribuït, renovable, democràtic, just i ecofeminista.

Ha escrit molts articles de divulgació medioambiental i participa com a ponen en múltiples actes relacionats amb l'energia i l'emergència climàtica.

En la seva ciutat, Vilanova i la Geltrú ha desenvolupat una gran activitat: va ser impulsor del moviment ciutadà Transició VNG i soci fundador de l'Associació ECOL3VNG i del Grup de consum autogestionat, crític i transformador, La Vinagreta.

Més informació (alguns articles on l'entrevisten o n'és autor): 

Què és el 'Greenwashing'? per Marta Rius

Les institucions públiques tenen el repte de fer possible que l’autoconsum elèctric sigui per a tothom per Lídia Hervás

Qué tiene de natural el gas natural? per Alfons Pérez





JAUME ALIAGA HUGUET
Membre fundador del moviment ciutadà Transició VNG i de l'Associació Ecol3vng, impulsora del Projecte Turuta també de la Cooperativa de consum La Pastera, avui desapareguda. 

Membre actiu de la Cooperativa Som Energia, de la qual va ser durant 4 anys integrant del Consell Rector. És responsable de Catalunya Sud del GTIC de Barcelona de FIARE. Banca ètica i representant al Garraf de Som mobilitatmobilitat elèctrica compartida per a comunitats locals. 

Des de fa 15 anys està implicat en projectes cooperatius, que estan construint alternatives socials i sostenibles com la mobilitat, les energies renovables, les comunicacions i la banca ètica.

Va treballar durant 25 anys en la banca i actualment treballa a la Cooperativa Som Energia, fomant part de l'Equip de nous projectes de generació


Espai de 13.15 - 14.15 h  dedicat a la sobirania econòmica, ecofeminisme i economia per la vida

VANESSA ÁLVAREZ GONZÁLEZ


Ambientòloga, educadora ambiental especialitzada en energies renovables, ecofeminisme, comunicació, projectes ecosocials i processos participatius. 

Activista de la Red Ecofeminista i membre d'Ecologistes en Acció.

Escriu articles en diverses publicacions com Centro de Estudios, Investigación e Historia de Mujeres “8 de Marzo”

ISABEL PÉREZ MOLINA

Llicenciada en Història Contemporània, Postgrau en Història de les Dones i Doctora en Història Moderna per la Universitat de Barcelona . Va ser secretària executiva del Centre d’Investigació en Estudis de les Dones Duoda de la Universitat de Barcelona entre 1991 y 1994. Professora d’Història des del 1988 i habilitada per l’assignatura d’anglès. 

D'abril a juny de 1996 va ser professora visitant a l'Institute of Latin American Studies i al Sir Robert Menzies Centre for Australian Studies a la Universitat de Londres. De 1996 a 2000 va ser professora titular d’Estudis Hispànics a la “University of Technology, Sydney, UTS”, a Sidney, Austràlia. La seva tesi doctoral va ser publicada el 1997 per l’Editorial de la Universitat de Granada, amb el títol Las mujeres ante la ley en la Cataluña moderna. Una versió diferent i actualitzada va ser publicada el 2001 en anglès, Honour and Disgrace: Women and Law in Early Modern Catalonia (Florida, Dissertation.com, 2001). 

A més de la publicació de diversos articles i de llibres didàctics, va coordinar la publicació del llibre Las mujeres en el Antiguo Régimen: Imagen y realidad (Barcelona, Icaria, 1994), participant també en la seva elaboració. És investigadora del centre Duoda i també fa recerca sobre la guerra civil espanyola i la postguerra: el pensament conservador catòlic espanyol i la memòria republicana. 

És professora d'Història i Ciències Socials a l'IES Dolors Mallafrè i Ros, de Vilanova i la Geltrú. Presidenta de l'Associació de dones La Frontissa i membre de l'Associació ECOL3VNG, promotora de la moneda social, la Turuta.



Espai de 17 a 19 h,  dedicat a les experiències internacionals de sobirania econòmica 

AUGUST CORRONS

Professor dels Estudis d'economia i empresa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) des del 2010.

Formació acadèmica. Doctor en Desenvolupament Local i Cooperació Internacional per la Universitat Jaume I (UJI). Màster Universitari de Cooperació al Desenvolupament per la Universitat Jaume I (UJI). Màster de Gestió i Direcció d'Empreses per l'Institut de Directius d'Empresa (IDE). Enginyer de Camins, Canals i Ports per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Enginyer Tècnic d'Obres Públiques per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Àmbits de docència: Responsabilitat social corporativa. Economia social i solidària. Organització d'empreses. Prevenció de riscos laborals.

Àmbits de recerca: Monedes complementàries. Tecnologia blockchain i economia del token. Desenvolupament local i sostenible. Economia social i solidària.

Membresies: Investigador del grup de recerca NOUTUR de la UOC. Membre de la comissió de responsabilitat social corporativa de la Cambra de Comerç de Barcelona. Membre del comitè de direcció de la Research Association on Monetary Innovation and Community and Complementary Currency System (RAMICS). Membre de l'Observatori de la Moneda Complementària (OMC). Coordinador del grup de treball d'Objectius de Desenvolupament Sostenible i Principis per a una Educació Responsable en Gestió dels Estudis d'Economia i Empresa de la UOC. Membre del consell de redacció d'Oikonomics (revista d'Economia, Empresa i Societat de la UOC). Membre del consell de redacció del International Journal of Community Currency Research (IJCCR).


JULIO GISBERT QUERO

Col·labora des de l’any 2003 en la creació i gestió de diferents Bancs de Temps, experiències de monedes socials i redisseny d’intercanvi a Espanya i Llatinoamèrica, escrivint articles, participant en conferències com a ponent i promovent diferents trobades locals, nacionals i internacionals sobre aquesta matèria.

Es autor del llibre “Vivir sin empleo: redes de trueque, bancos de tiempo, monedas sociales y otras alternativas” i del bloc Vivir sin empleo.

Actualment dirigeix el Laboratori d’innovació en Bancs de Temps TIMELAB amb seu a Medialab Prado Madrid i col·labora com a assessor en el projecte de moneda social VARAMEDI a Zafra (Badajoz).

Des de l’any 2018 és president i fundador de l’Associación Iberoamericana de Bancos del Tiempo: https://bancostiempoiberoamerica.blogspot.com/


DANIEL FAUS

Daniel Faus és el soci número 11 de l'Associació Proyecto JAK Madrid que promou el Projecte de banca ciutadana Jak a Espanya i un dels primers promotors del projecte a Catalunya. En el Congrés ens presentarà el projecte.

JAK, sigles de la cooperativa danesa, Jord Arbete Kapital (Terra, treball i capital) i que va arribar a crear una moneda local i un sistema de troc, no és simplement un banc, sinó un moviment social que va començar a Suècia el 1965, (basat en un concepte que va sorgir a Dinamarca el 1931), va començar a operar com una unió de crèdit i va créixer lentament per convertir-se en un banc el 1997. 

JAK Medlemsbank és un banc cooperatiu propietat dels seus membres, ja que es dedica a oferir crèdits sense interessos, amb una estructura que garanteix el funcionament democràtic i una estratègia de formació dels seus membres que permet que el banc sigui efectivament liderat per ells que actualment compta amb més de 40.000 membres.

Més informació:
Miguel Ganzo, membre de JAK. Vídeo d'ATTAC TV (2011)

ANDREA CARO

Comunidora social, especialitzada en educació popular. Treballa en el camp de l'economia social i solidària des de fa més de 20 anys. Va ser durant anys gerent de projectes de l'Association Folies dedicada a la formació local i internacional en matèria d'economia social i solidària i impulsora en 2013,  de l'Associació Sol-Violette que tenia com a objectiu desenvolupar i consolidar la moneda ciutadana Sol-Violette sorgida a Toulouse (França) el 6 de maig de 2011. 

Des de 2014 fins a 2019 va ser la Delegada general del moviment SOL:  Réseau des MLCC (Xarxa de Monedes locals complementàries ciutadanes) xarxa creada el 2005  i que no para de crèixer comptant amb més d'un centenar de monedes arreu del país. Això li va suposar recòrrer tot el país i participar i impulsar en les iniciatives de la xarxa de forma incansable.  Una de les darreres incorporases des de Montauban,  és la SOL-Olympe, una moneda ciutadana del territori Tarn-et-Garonne, que compta entre les persones  impulsores a l'Andrea.

Més informació: 

Andrea Caro 1

Andrea Caro 2


HELOÍSA PRIMAVERA

Sociologa, economista, biòloga, professora i investigadora, impulsora de monedes socials i de múltiples iniciatives d'economia social i solidària. Viu entre Argentina i Suïssa. Va ser una de les  impulsores de la Red de Trueque Solidario a Argentina, un referent mundial pel que va suposar sobre la participació de milions d'argentins. Va començar, a mitjans de 1997, connectant amb organitzacions del recent creat Club de Trueque Bernal a Buenos Aires que va donar a peu a una important expansió a Brasil, Chile, Urugay, Ecuador i El Salvador. Com a docent de la Gerència Social de la Facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat de Buenos Aires va contribuir a la seva difusió.  

El 1999 va co-crear la Red Latino Americana de Socioconomia Solidaria (https://redlases.org/). Totes aquestes experiències la van portar a la infatigable tasca d'impulsar múltiples monedes socials -terme acunyat per ella- que encara avui perduren i altres recents creades com Moneda Par, que en format digital està configurant una comunitat de productors i consumidors a Argentina i en expansió per altres països latinoamericans.

En 2002, va ser membre de l'equip que va crear la moneda social Palma, avui present en més d'un centena de bancs comunitaris de desenvolupament a Brasil (Banco Palmas), una iniciativa pionera que compta amb el suport del govern i del Banc central brasiler.

És tot un referent en monedes socials i complementàries i en economia social i solidària que desenvolupa una gran activitat,  contribuint al desenvolupament d'economies locals, escrivint multiples publicacions multilingüe, participant en el seu impuls, donant conferències, etc. 

Actualment és una gran promotora del model que proposa l'economia Azul, creat per l'ecomista i empresari belga, Gunter Paulí que proposa copiar a la natura per a aconseguir ser més eficient i respectuós amb la cura del Planeta.

Més informació: 

Heloísa 1

Heloísa 2

Producció bibliogràfica i documental


GEMMA ROSAS CALBÓ

Natural de l’Ametlla del Vallès, a la comarca del Vallès Oriental. Mare de tres fills. Es va graduar a la Facultat de Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i va exercir com a responsable de comunicació interna per a la Creu Roja a Catalunya, on havia fet de voluntària des dels 15 anys. Vinculada a projectes de cooperació internacional, va ser part de la delegació als camps de refugiats sahrauís i va participar activament en campanyes d’educació per al desenvolupament. 

L’any 2004 va arribar a l’Equador com a coordinadora d’un projecte d’enfortiment de la medicina natural quítxua a l’Amazona.  A Puyo, la capital de la província de Pastaza, a l’Amazona Equatoriana, va coordinar un projecte d’enfortiment de les llengües natives amazòniques que liderat per la Direcció d’Educació Intercultural de l’Equador amb el suport de l’Agencia Catalana de Cooperació Internacional. Va viure 12 anys a l'Amazonia, on van néixer les seves dues filles. El fill més gran, va néixer a Quito ara fa 14 anys. Amb un grup d’amigues mestres va iniciar la primera col·lecció de contes il·lustrats i publicats en quítxua i castellà basats en llegendes amazòniques. Tenen cinc contes publicats i estan preparant una ampliació de la col·lecció. 

Fa tres anys es va trasllada a Cuenca de l’Equador, a la regió dels Andes, d’on és el seu company i pare dels meus fills. Treballa com a assessora de projectes socials, enfocats,  sobretot, a l’enfortiment de la diversitat cultural i la defensa del patrimoni natural. Com a consultora, ha fet  diversos materials didàctics i multimèdia per a la UNESCO i la Cooperació Alemanya. A Cuenca ha administrat una botiga d’artesanies amb l’enfocament de comerç just i des de març ha estat part del grup fundador de la Comunitat Jurupi en ple confinament. 

Article de Miguel Yasuyuki: Cómo arrancó la moneda social Jurupi en plena pandemia


CLAUDIA YADIRA CABALLERO BORJA

Economista i sociològa. Promotora de diverses monedes i de xarxes comunitàries de troc a Mèxic. Fundadora de la Red Multitrueque Tláloc i de la Feria de Multitrueke de la Magdalena Misiuhca, sistemes d'intercanvi entre prosumidors que utilitzen monedes comunitàries, com la Mixhuca. Promotora de la iniciativa Ecomun, moneda mesoeconòmica.

Coordinadora de l'Escuela de Tláloc, una iniciaiva d'estudi, reflexió i promoció sobre formes de vida alternatives. Orgnitzadora del Tejido de monedas comunitarias i Sistemas de Trueke y Don (desembre 2017).

Redactora de La Coperacha, mitjà de comunicació cooperatiu sobre economia social i solidària que promou l'Asociación civil Formación y Análisis social. Activista d'iniciatives d'economia social i solidària que imparteix diversos tallers i conferències sobre economia social i solidària a Mèxic.



MIGUEL YASUYUKI

Investigador japonès i promotor de monedes socials amb més de 20 anys d'experiències, que des del 2011 viu a València, on va cursar el doctorat en Economia social a la Universitat de València.

És cofundador de l'Institut de la Moneda Social, columnista en la versió online d'El País (https://mig76es.wordpress.com/2020/07/04/posts-de-miguel-yasuyuki-hirota-en-el-pais-sobre-monedas-sociales/ ) i també membre actiu de l'Associació Dinero Positivo que proposa reformes de la moneda oficial euro.

Està considerat un expert de referència en el coneixement de sistemes econòmics alternatius i de monedes socials d'arreu del món.

Espai de 19 a 20 h,  dedicat a les experiències vilanovines

REGIDORIA D'ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA DE VILANOVA I LA GELTRÚ

La Judit Fatjó, tècnica membre del Grup de treball d'Economia social i solidària de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú,. explicarà en el Congrés els projectes i programes que s'estan duent a terme en aquest àmbit de treball municipal.

Aquest Grup de treball interdepartamental es creà el 2016 amb la voluntat d'avançar en el desplegament d'accions de promoció i difusió de l'Economia Social i Solidària a la ciutat. En aquest sentit, el 2017, l'Ajuntament és un dels membres constituents de la Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària de Catalunya. 

Durant l'actual legistatura municipal 2019-23, es creà la Regidoria d'economia social i solidària per dotar-la de major projecció i acció política al municipi.


LA VINAGRETA. COOPERATIVA DE CONSUM RESPONSABLE

La Vinagreta va néixer el febrer de 2009 arran de la voluntat d’un grup d’amics i amigues de Vilanova i la Geltrú amb  interès per exercir una compra col·lectiva de productes locals i ecològics. És un espai de trobada autogestionat i assembleari de persones que cooperen per a consumir de forma cosncient, crítica i transformadora, productes eco-biològics i de proximitat, i intentem resoldre així qüestions de sobirania alimentària, ecologia, economia alternativa i salut que tant ens preocupen, beneficiant-nos també de la compra en grup i evitem així els intermediaris.

També organitzem altres activitats obertes a tothom per promoure la reflexió sobre el consum i les possibles alternatives que com a pesrones consumidores podem adoptar. Organitzen el Docs for Action un cicle de documentals sobre consum, medi ambient i activisme. També celebren  el Dinar de profit, un àpat popular, participatiu, vegà i gratuït per sensibilitzar sobre el malbaratament alimentari, i també participen al Carnaval de Vilanova, tant des d’un punt de vista festiu com reivindicatiu.

BANC DEL TEMPS DE VILANOVA I LA GELTRÚ

El Jordi Jaime, nascut a Sitges, viu a la Geltrú des de fa 20 anys. És soci del Banc del temps des de fa 3 anys i va estar a la secretaría 2 anys. Retirat, ocupa el seu temps en fer teràpies i asumptes socials. És membre de la branca Garraf-Penedès de l'Assosiació per al Parkinson de Barcelona.

El Banc del Temps és una iniciativa comunitària d’intercanvi de temps, habilitats, serveis, coneixements, relacions i ajuda gratuïta entre persones que resideixen en un mateix barri o ciutat i tenen adoptada la mesura hora com a unitat de valor i moneda de canvi que fa 10 anys que existeix a la ciutat i es coordina des de la Regidoria de Participació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

Tots el serveis i activitats que es donen o es reben, tenen el mateix valor perquè la unitat de compensació és el temps que es triga en fer-los, de forma que éssent membre del projecte es poden produir tants intercanvis gratuits com els membres generin respecte ofertes i demandes entre ells, compartint aficions, interessos, ajuda per feines de la vida diària, companyia, coneixements i habilitats i també tota mena d’activitats d’aprenentatge o de lleure en grup.

Més informació: Facebook Banc del Temps de Vilanova i la Geltrú

BdTonline.org

                Vídeo de http://www.bdtonline.org/ca/

TERE VALERO GEIRA

Representant de la VensHina en el Congrés. Es defineix com a: jubilada-en-actiu, epicúria, polímata, feminista,  curiosa, i incansable viatgera. És llicenciada en Dret,  Formadora/UOC, títulada en Turisme,  educadora i planificadora financera.

Explica que va entrar en el món de les finances ètiques i economies socials: "quan vaig perdre la meva empresa, i es vaig arruïnar i es van creuar en la meva vida un seguit de Mestres, Assessors,  Amics, lectures, .... que em van mostrar que un altre món és possible si ens  hi posem"

Des de llavors està formant-se, participant  i /o col·laborant en diferents projectes (*) on el SER importa més que el tenir, però sense deixar de tenir una gran i expansiva Prosperitat respectuosa amb l'entorn. Exemples dels mateixos són:

Projecte Co-Housing Lluna Creixent, Viure-i-Conviure
Fundació Dones per a la Prosperitat
Associació Dones Juristes, de la qual n'és membre

És una de les creadores-impulsores de la moneda VenusHina a Vilanova i la Geltrú.

Més informació: web de Tere Valero Geira

CARME DASTIS ALONSO
És una de les sòcies cofundadores de l'Entitat ECOL3VNG i està en el Projecte Turuta  des del moment de la seva creació. 

El que més l'atrau de les possibilitats que ofereix una moneda social, és que esdevé una eina al servei d'una economia social, solidària i més human a i una  oportunitat per a la ciutadania de participar activament en l'assoliment d'una sobirania econòmica i financera que permetrà un major benestar econòmic local i un millor repartiment de la riquesa, més just i equitatiu, esdevenint cada ciutadà i ciutadanà un actor essencial en la dinamització de l'economia local. 

Creu que en el missatge que va diu el savi Gandhi: sigues el canvi que vols veure al món. Encara que no sigui fàcil. Encara que caiguis en incoherències. Encara que sigui cansat. Un altre món és possible, si volem!.

JORDI GRIERA ROIG

Enginyer industrial, president de la Fundació Ineval. Teòric monetari, impulsor d'economia social i monedes alternatives des de 2007. Co-dissenyador de la moneda regional Eurocat (2013) i de la criptomoneda VenusHina (2018). Co-autor de l'Informe Ineval sobre Fintech per a l'Agència Catalana de la Competència (Gencat, 2017). Impulsor del Manifest de 60 Experts Monetaris titulat "El Momento es Ahora", de juliol 2020. Autor de llibres sobre Economia i sobre Valors Humans.
Informe del que és coautor: Innovaciones competitivas en finanzas P2P